
Jedna z nejrozšířenějších odrůd. Vína mají světlou barvu se zelenožlutým odstínem a jsou středně plná, svěží a harmonická. Ve vůni a chuti je možné hledat muškátovou vůni s kopřivově-broskvovými tóny, citrusové plody a angrešt. Hodí se k předkrmům, zeleninovým polévkám, k rybě nebo čerstvým sýrům. Je jednou z pěti odrůd, ze kterých je možné vyrábět Svatomartinská vína.
Veltlínské zelené dává dle vyzrálosti ročníku vína se svěžími jemně muškátovými tóny, vhodná nejen ke každodennímu pití, ale i vysoce jakostní vína zelenožluté barvy s medově lipovou vůní. Při zrání v lahvích se nejprve objevují kořenité tóny bílého pepře, které postupně přecházejí do jemné mandlové chuti se smetanovým dozvukem. Veltlínské zelené se často využívá do cuvée pro známková vína a také jako surovina pro výrobu vín šumivých. Mladá vína nejlépe vyniknou v kombinaci se studenými masy, vyzrálá s hovězím masem nebo neutrálními omáčkami.
Vína Ryzlinku rýnského vynikají širokou škálou vůní od ovocných po kořenité, minerální, zemité až kouřové – v závislosti na typu půdy a ročníku. Nejčastěji zde naleznete tóny zralých meruněk, květů lípy a kdoulí. U vín zelenožluté barvy se postupně s přibývající zralostí objevují i zlatavé odstíny. Vína se vyznačují vysokou kvalitou a jsou jedinečným oprovodem ke studeným předkrmům, k pstruhům i jiným rybám a k lehčím úpravám drůbeže
Ryzlink vlašský dává vzniknout příjemným svěžím vínům, v chuti plným a harmonickým. Ve vínech žlutozelené barvy lze hledat širokou škálu vůní a chutí od ovocných rybízových či angreštových přes vůně lučního kvítí až po delikátní medové tóny. Často je surovinou pro výrobu šumivých vín a hodí se i k dlouhodobé archivaci. Víno Ryzlinku vlašského výborně doplňuje studené předkrmy, zeleninová jídla, tvrdé sýry, lehké úpravy ryb nebo jemné paštiky.
Z Rulandského bílého vznikají vína elegantní, harmonická, plná a bohatá na extraktivní látky. Mívají zelenožlutou barvu a jemnou květinovou vůni. Při zrání se jejich barevné tóny zvýrazní a původně svěží aroma se mění na vůni zralých hrušek, červeného ovoce nebo lískových oříšků. Odrůda je vhodná pro tvorbu výběrů z bobulí i botrytických sběrů a pro výrobu šumivých vín. Výborně se hodí k uzeným rybám, kuřecímu masu, méně výrazným úpravám hovězího a vepřového masa a tvrdým sýrům.
Od vína velmi staré odrůdy Rulandské šedé se dá očekávat plnost, hebkost, vysoký extrakt a pomerančové tóny ve vůni spojené s dojmy medovosti. Vína zlatožluté barvy jsou typická vyšším obsahem alkoholu, stejně jako charakteristickou dlouhotrvající dochutí. Ve víně můžeme nalézt aroma červeného pomeranče, manga a hrušky a typickou chlebnatost. Skvěle se hodí hutným a kořeněným jídlům nebo rybím specialitám.
Tato odrůda byla vyšlechtěna ve šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích. V kvalitních vínech této původní moravské odrůdy s muškátovou vůní se více než u kterékoli jiné odrůdy odráží umění a zkušenosti vinaře. Jemně aromatická vína s decentní kyselinkou mají zelenožlutou barvu a typickou muškátovou vůni s tóny kůry mandarinky a pomeranče. Nejlepší vína pocházejí z chladnějších oblastí, které díky většímu obsahu kyselin umožňují vzniknout lehkým vínům s příjemnou harmonií. Suchá vína z Muškátu moravského nejlépe vyniknou jako aperitivy, případně společně s jemnou paštikou nebo chřestem, polosladká zase v kombinaci s mírně sladkými dezerty.
Vína odrůdy Chardonnay vynikají plnou dlouho doznívající chutí. Výraz světle žlutého až nazlátlého vína se však mění podle klimatických a půdních podmínek – v chladnějším podnebí se vína vyznačují svěží kyselinkou s tóny zeleného jablka a květu akátu. V teplejším klimatu pak vína mívají tropický charakter s vůní manga a smetany. Hodí se zejména ke slavnostním příležitostem, dobře doplňují krémové polévky, pokrmy s bílým masem a smetanové omáčky. Jsou vhodná i k paštikám a plodům moře.
Sauvignon patří k nejkvalitnějším vínům severních vinařských oblastí. Typy vína této odrůdy jsou závislé na ročníku, době sběru a na technologii výroby. Vína jsou světle zelenožlutá, intenzivně aromatická a kořenitá, s pikantní kyselinkou. Zaujmou velkou škálou tónů od travnatých a kopřivových až po tóny připomínající ovocné plody. Ve vůni a chuti můžeme nalézt černý rybíz, angrešt, kiwi a broskve, u sladkých výběrů ananas, med, mango, mučenku a také květy akátu a pomerančovníku. Aromaticky výrazná a suchá vína jsou vhodná jako aperitiv, zralá vína nejlépe doplňují kořenitá jídla či bílé maso smetanou a ryby.
Pro víno Tramínu zelenožluté až zlatožluté barvy je příznačná omamující vůně a kořenitost, která je u vyšších stupňů přívlastkových vín podbarvena sladce medovými tóny hrozinek. Jeho základní vůni lze přirovnat k vůni čajové růže, kterou doprovázejí další odstíny vůní jako tropické ovoce, meruňky, květ fialky či pivoňky, z koření pak zázvor a skořice. Vína z vyzrálých hroznů jsou plná, s hustou viskózní strukturou. Hodí se ke slavnostním příležitostem jako aperitiv nebo při ukončení stolování.
Nejtypičtějšími znaky pro vína odrůdy Modrého Portugalu jsou jemně rubínová barva, decentní, někdy až květinová vůně a příjemná sametová chuť s nižším obsahem kyselin a taninů. Ve vůni a chuti se můžeme setkat s vůní fialek a pivoněk, čerstvého sena, třešní a černého rybízu. Lehká vína této odrůdy se hodí ke stolování a dají se kombinovat se širokou paletou pokrmů. Doporučit se dá například k lehkým jídlům, hlavně k italské kuchyni.
U vín s tmavě rubínovou barvou a plnou příjemně pikantní chutí se v mladí výrazněji projevují kyseliny a třísloviny. Po vyzrání se objevuje příjemná kořenitost spojená s tóny ostružin a skořice. Patří mezi nejkvalitnější červená vína, která se v nejlepších ročnících vyznačují typickou hebkostí. V závislosti na vyzrání hroznů jsou vína Frankovky buď vínem k jídlům všedního dne, nebo se jako víno lahvově zralé z dobrých ročníků výborně hodí k pečeným masům, ke zvěřině, kachně i huse, ke guláši a k sýrům s bílou nebo modrou plísní.
Odrůda Cabernet Sauvignon dává vína tmavě granátové barvy, někdy s modravým odleskem, stárnutím se sytost stupňuje. Typickou vůni černého rybízu doprovázejí v závislosti na zralosti hroznů i vůně třešní, ostružin, marmelády, tabáku a cedrového dřeva. Víno je mohutné, s velmi dlouho trvajícím dojmem a při vyvinuté lahvové zralosti je hebce sametové. Tato plná aromatická vína velmi doprovázejí masitá jídla, zejména jehněčí pečeni, bifteky, krůtí maso nebo jídla s kořeněnými omáčkami.
Vína odrůdy Zweigeltrebe jsou tmavě granátové barvy s fialovým zábleskem a mají aroma kořenito-ovocné, mnohdy připomínající bobulové ovoce. Vůně a chuť mladého vína se poměrně rychle zušlechťuje, víno však musí zrát v dřevěném sudu. V chuti můžeme nalézt ostružiny, višně či višňový kompot a lesní ovoce.Vína skvěle doprovodí nejrůznější masité pokrmy i vydatné sýry, případně těstoviny.
Vinný sklep U Hroznu v Čejči
Areál vinných sklepů Pod Búdama
Sledujte orientační cedule
420 724 744 118 - Ivo Bábel
Email: [email protected]
© U Hroznu 2013-2017 | Vinný sklep jížní Morava | Obchodní podmínky| Zpracování osobních údajů
Tvorba firemního webu 321 CREATIVE CREW s.r.o. | SEO 321