Nabídka vín sklípku Čejč - vína z jižní Moravy

Bílá vína

Müller Thurgau

Jedna z nejrozšířenějších odrůd. Vína mají světlou barvu se zelenožlutým odstínem a jsou středně plná, svěží a harmonická. Ve vůni a chuti je možné hledat muškátovou vůni s kopřivově-broskvovými tóny, citrusové plody a angrešt. Hodí se k předkrmům, zeleninovým polévkám, k rybě nebo čerstvým sýrům. Je jednou z pěti odrůd, ze kterých je možné vyrábět Svatomartinská vína.

Veltlínské zelené

Veltlínské zelené dává dle vyzrálosti ročníku vína se svěžími jemně muškátovými tóny, vhodná nejen ke každodennímu pití, ale i vysoce jakostní vína zelenožluté barvy s medově lipovou vůní. Při zrání v lahvích se nejprve objevují kořenité tóny bílého pepře, které postupně přecházejí do jemné mandlové chuti se smetanovým dozvukem. Veltlínské zelené se často využívá do cuvée pro známková vína a také jako surovina pro výrobu vín šumivých. Mladá vína nejlépe vyniknou v kombinaci se studenými masy, vyzrálá s hovězím masem nebo neutrálními omáčkami.

Ryzlink rýnský

Vína Ryzlinku rýnského vynikají širokou škálou vůní od ovocných po kořenité, minerální, zemité až kouřové – v závislosti na typu půdy a ročníku. Nejčastěji zde naleznete tóny zralých meruněk, květů lípy a kdoulí. U vín zelenožluté barvy se postupně s přibývající zralostí objevují i zlatavé odstíny. Vína se vyznačují vysokou kvalitou a jsou jedinečným oprovodem ke studeným předkrmům, k pstruhům i jiným rybám a k lehčím úpravám drůbeže

Ryzlink vlašský

Ryzlink vlašský dává vzniknout příjemným svěžím vínům, v chuti plným a harmonickým. Ve vínech žlutozelené barvy lze hledat širokou škálu vůní a chutí od ovocných rybízových či angreštových přes vůně lučního kvítí až po delikátní medové tóny. Často je surovinou pro výrobu šumivých vín a hodí se i k dlouhodobé archivaci. Víno Ryzlinku vlašského výborně doplňuje studené předkrmy, zeleninová jídla, tvrdé sýry, lehké úpravy ryb nebo jemné paštiky.

Rulandské bíle (Pinot Blanc)

Z Rulandského bílého vznikají vína elegantní, harmonická, plná a bohatá na extraktivní látky. Mívají zelenožlutou barvu a jemnou květinovou vůni. Při zrání se jejich barevné tóny zvýrazní a původně svěží aroma se mění na vůni zralých hrušek, červeného ovoce nebo lískových oříšků. Odrůda je vhodná pro tvorbu výběrů z bobulí i botrytických sběrů a pro výrobu šumivých vín. Výborně se hodí k uzeným rybám, kuřecímu masu, méně výrazným úpravám hovězího a vepřového masa a tvrdým sýrům.

Rulandské šedé (Pinot Gris)

Od vína velmi staré odrůdy Rulandské šedé se dá očekávat plnost, hebkost, vysoký extrakt a pomerančové tóny ve vůni spojené s dojmy medovosti. Vína zlatožluté barvy jsou typická vyšším obsahem alkoholu, stejně jako charakteristickou dlouhotrvající dochutí. Ve víně můžeme nalézt aroma červeného pomeranče, manga a hrušky a typickou chlebnatost. Skvěle se hodí hutným a kořeněným jídlům nebo rybím specialitám.

Muškát Moravský

Tato odrůda byla vyšlechtěna ve šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích. V kvalitních vínech této původní moravské odrůdy s muškátovou vůní se více než u kterékoli jiné odrůdy odráží umění a zkušenosti vinaře. Jemně aromatická vína s decentní kyselinkou mají zelenožlutou barvu a typickou muškátovou vůni s tóny kůry mandarinky a pomeranče. Nejlepší vína pocházejí z chladnějších oblastí, které díky většímu obsahu kyselin umožňují vzniknout lehkým vínům s příjemnou harmonií. Suchá vína z Muškátu moravského nejlépe vyniknou jako aperitivy, případně společně s jemnou paštikou nebo chřestem, polosladká zase v kombinaci s mírně sladkými dezerty.

Chardonnay

Vína odrůdy Chardonnay vynikají plnou dlouho doznívající chutí. Výraz světle žlutého až nazlátlého vína se však mění podle klimatických a půdních podmínek – v chladnějším podnebí se vína vyznačují svěží kyselinkou s tóny zeleného jablka a květu akátu. V teplejším klimatu pak vína mívají tropický charakter s vůní manga a smetany. Hodí se zejména ke slavnostním příležitostem, dobře doplňují krémové polévky, pokrmy s bílým masem a smetanové omáčky. Jsou vhodná i k paštikám a plodům moře.

Sauvignon

Sauvignon patří k nejkvalitnějším vínům severních vinařských oblastí. Typy vína této odrůdy jsou závislé na ročníku, době sběru a na technologii výroby. Vína jsou světle zelenožlutá, intenzivně aromatická a kořenitá, s pikantní kyselinkou. Zaujmou velkou škálou tónů od travnatých a kopřivových až po tóny připomínající ovocné plody. Ve vůni a chuti můžeme nalézt černý rybíz, angrešt, kiwi a broskve, u sladkých výběrů ananas, med, mango, mučenku a také květy akátu a pomerančovníku. Aromaticky výrazná a suchá vína jsou vhodná jako aperitiv, zralá vína nejlépe doplňují kořenitá jídla či bílé maso smetanou a ryby.

Tramín červený

Pro víno Tramínu zelenožluté až zlatožluté barvy je příznačná omamující vůně a kořenitost, která je u vyšších stupňů přívlastkových vín podbarvena sladce medovými tóny hrozinek. Jeho základní vůni lze přirovnat k vůni čajové růže, kterou doprovázejí další odstíny vůní jako tropické ovoce, meruňky, květ fialky či pivoňky, z koření pak zázvor a skořice. Vína z vyzrálých hroznů jsou plná, s hustou viskózní strukturou. Hodí se ke slavnostním příležitostem jako aperitiv nebo při ukončení stolování.

Červená vína

Modrý Portugal

Nejtypičtějšími znaky pro vína odrůdy Modrého Portugalu jsou jemně rubínová barva, decentní, někdy až květinová vůně a příjemná sametová chuť s nižším obsahem kyselin a taninů. Ve vůni a chuti se můžeme setkat s vůní fialek a pivoněk, čerstvého sena, třešní a černého rybízu. Lehká vína této odrůdy se hodí ke stolování a dají se kombinovat se širokou paletou pokrmů. Doporučit se dá například k lehkým jídlům, hlavně k italské kuchyni.

Frankovka

U vín s tmavě rubínovou barvou a plnou příjemně pikantní chutí se v mladí výrazněji projevují kyseliny a třísloviny. Po vyzrání se objevuje příjemná kořenitost spojená s tóny ostružin a skořice. Patří mezi nejkvalitnější červená vína, která se v nejlepších ročnících vyznačují typickou hebkostí. V závislosti na vyzrání hroznů jsou vína Frankovky buď vínem k jídlům všedního dne, nebo se jako víno lahvově zralé z dobrých ročníků výborně hodí k pečeným masům, ke zvěřině, kachně i huse, ke guláši a k sýrům s bílou nebo modrou plísní.

Cabernet Sauvignon

Odrůda Cabernet Sauvignon dává vína tmavě granátové barvy, někdy s modravým odleskem, stárnutím se sytost stupňuje. Typickou vůni černého rybízu doprovázejí v závislosti na zralosti hroznů i vůně třešní, ostružin, marmelády, tabáku a cedrového dřeva. Víno je mohutné, s velmi dlouho trvajícím dojmem a při vyvinuté lahvové zralosti je hebce sametové. Tato plná aromatická vína velmi doprovázejí masitá jídla, zejména jehněčí pečeni, bifteky, krůtí maso nebo jídla s kořeněnými omáčkami.

Zweigeltrebe

Vína odrůdy Zweigeltrebe jsou tmavě granátové barvy s fialovým zábleskem a mají aroma kořenito-ovocné, mnohdy připomínající bobulové ovoce. Vůně a chuť mladého vína se poměrně rychle zušlechťuje, víno však musí zrát v dřevěném sudu. V chuti můžeme nalézt ostružiny, višně či višňový kompot a lesní ovoce.Vína skvěle doprovodí nejrůznější masité pokrmy i vydatné sýry, případně těstoviny.

Citace

Vinařský institut: Studijní materiály Základy sommeliérství.

Více »

Kontakt

Vinný sklep U Hroznu v Čejči
Areál vinných sklepů Pod Búdama
Sledujte orientační cedule

420 724 744 118 - Ivo Bábel

 

Email: uhroznu@gmail.com

 

Volejte / Pište

724 744 118